ViWanees

Onze Viwanees – het bier van Vintage Waasland

Eind 2013 waren we een discussie begonnen op een vergadering, over wat we jullie onze leden zouden geven als cadeau voor een nieuw lidmaatschap.
Nu na al die kalenders en prullaria had ik het lumineuze idee om zelf een biertje te gaan brouwen voor onze club! En zo gezegd zo gedaan.
Een nieuw biertje was in de maak… enkel nog een naam verzinnen, en dat is dus de “Viwanees“ geworden, en wat is nu een biertje zonder een mooi en gepast etiket… Dus onze handigste van het bestuur op vlak van brochures en dergelijke maken, ons Nadine, zij heeft een mooi en vintage etiket in elkaar geknutseld.

Het Belgisch bier is wereldwijd bekend en erkend als cultureel erfgoed. Met meer dan 1200 merken en de grootste brouwerijgroep ter wereld is het Belgisch bier over de gehele wereld verkrijgbaar. Vorig jaar groeide de idee om een eigen origineel bier te brouwen voor onze club. Brouwer Paul Van Nieulande stelde ons zijn brouwketels beschikbaar van brouwerij ’t Paenhuys te Nieuwkerken-Waas zodat we zelf ons bier op ambachtelijke wijze konden brouwen. Paenhuys betekent letterlijk een huis waar pannen en ketels staan. Vroeger had elk dorp zijn paenhuys waar de dorpelingen hun eigen bier brouwden of lieten brouwen.

Ik en men vrouwke Karen trokken begin dit jaar naar de brouwerij om een bier volgens een eigen recept te brouwen. Brouwen is op zichzelf heel eenvoudig, eerst water mengen met gerstemout en in stappen opwarmen. Daarna werd het beslag gekookt, hop en kruiden toegevoegd (volgens een geheim recept), gefilterd en kon de gist toegevoegd worden. Na een drietal weken op vat gisting konden we beginnen bottelen. Er werd een tweede maal gist toegevoegd zodat het bier een tweede gisting op fles kreeg voor vier weken. Het resultaat is een amberkleurige tripel van 9% dat nog verder evolueert op de fles. Omdat het bier op ambachtelijke wijze gebrouwen bevinden er zich op de bodem van de fles gistresten, dus voorzichtig uitschenken is de boodschap. En wegens het hoge alcoholpercentage is voorzichtig drinken (en genieten) de tweede boodschap.

Wil je ook een ViWanees bestellen, mail dan als de bliksem naar Kristof@vintagewaasland.be

Schol!
Kristof & Karen
Het ViWa-team